Uzarici2000.gif (365081 bytes)

croatia-u.gif (20602 bytes)Baner4U.JPG (13521 bytes)

Novija povijest
Home ] Up ]

 

Radovi u selu

Izgradnja spomenika

Ostale vijesti

Media-Uzarici

Prvi zapisi iz povijesti

Novija povijest

Domovinski rat

Opcenito

Izgradnja crkve

Uzaricki redovnici

Groblje Sarampovo

Fotografije

Mladi u Uzaricima

Rijeka Listica

Zemljovid Uzarica

Vi ste nas posjetitelj broj

Tonco2.gif (165811 bytes)

 

Uzarici su jedna od dvadeset mjesnih zajednica i jedno od 36 naseljenih mjesta - sela sirokobriješke opcine. Selo je jedinstveno, teritorijalno kompaktno sto znaci da nije podijeljeno u naseljena mjesta i zaseoke. Granici s mjesnim zajednicama: Jare, Knespolje, Mokro i Turcinovići, a sa juzne strane i s općinom Citluk. Prema dosadasnjim istrazivanjima; to je jedno od manjih sela po povrsini a po broju stanovnika spada u red srednjih sirokobrijeskih sela. U selu zivi 1287 stanovnika u 294 domacinstva (podaci po popisu pucanstva iz 1991.). Selo ima izgradjenu kompletnu komunalnu infrastrukturu od cega na ponos Sela izdvajamo seoski vodovod, napravljen prije desetak godina akciom mjestana (danas neki centralni dijelovi grada Siroki Brijeg nemaju vodovod)

zemljovid u boji.JPG (37697 bytes)

To je jedno od najstarijih sirokobrijeskih sela. Smjesteno je na jugozapadnoj strani Mostarskog blata. Pitku vodu dobiva iz vrela Listice, iz kojeg nastaje istoimena rjecica i protjece kroz selo Uzarici, a u blizini mu je i vrelo Crnasnica u susjednom selu Knespolje. Oba ta vrela razlijevaju se po Mostarskom blatu i poniru na dnu polja u rijeku Neretvu. Selo Uzarici poznato je po svom starom groblju Sarampovu u kojem se nalaze nadgrobni spomenici “stecci”, (za jedan uspravni stecak vezana je i legenda o “Zasjecenom stecku”, a uz sami zid groblja je i najnoviji-stari stecak kojeg je 1996. godine podigao Franjo Ljubic bratu Karlu-Kajini Zadnjoj zrtvi 2. svjetskog rata i poraca, kojeg je mucki ubila UDBA 1953. godine na mjestu gdje se nalazi taj stecak), Image31.gif (69601 bytes)te po starim kamenim mlinovima “mlinicama”, smjestenim na rjecici Listica.

Uzarcani mogu biti s pravom ponosni na svoje brojne znanstvene i kulturne djelatnike koji svojim stecenim strucnim znanjem u prirodoznanstvenim, drustvenim i duhovnim znanostima djeluju na hrvatskim prostorima i diljem svijeta. Najnoviji podaci godine 1996. upravo to potvrdjuju: 10 zivih svecenika, od tog 5 franjevaca i 5 dominikanaca; 6 redovnica – casnih sestara; 5 doktora prirodoslovnih znanosti; 4 doktora teoloske znanosti; 3 svecenika misionara; vise magistara prirodoslovnih i mudroslovnih, pravnih i politickih znanosti; nekoliko sveucilisnih profesora; 1 ministar za zdravstvo i 1 doministar za znanost i tehnologiju; 1 general-bojnik; 2 svecenika, politička azilanta i 1 neduzni uznik-robijas s najduzim stazom izdrzane zatvorske kazne nakon Kriznog puta.

Neki smatraju Uzarice najpismenijim selom u Bosni i Hercegovini, pa cak najpismenijim hrvatskim selom uopće. Uzarici su, moze se reci, citav svijet u malome.

 

Home ] Up ]

Send mail to zgugic@hotmail.com with questions or comments about this web site.
Last modified: studeni 17, 1999